בשנת 2018 חתם שר התחבורה והבטיחות בדרכים על ביטול התקנה המחייבת החזקת רישיון רכב ורישיון נהיגה בעת נסיעה ברכב פרטי; המשמעות היא שכל אזרח/ית הנוהגים ברכב פרטי (רכב מדרגה,( B אינם חייבים לשאת עימם בזמן הנסיעה ברכב את רישיון הנהיגה ו/או רישיון הרכב.
עם זאת, חלה חובה לשאת תעודה מזהה רשמית של מדינת ישראל (תעודת זהות/דרכון), תעודת ביטוח נספחים לרישיון נהיגה, במידה וקיימים.
האם מותר לנהוג ללא רישיון נהיגה / ללא רישיון נהיגה תואם לסוג הרכב?
סעיף 10א’ לפקודת התעבורה קובע מספר תרחישים ככל הנוגע לנהיגה ללא רישיון נהיגה; לא ינהג אדם רכב מנועי אלא אם הוא בעל רישיון נהיגה תקף לרכב מאותו סוג.
קיימים למעשה שלושה סוגי עבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה לפי סעיף 10 לפקודת התעבורה:
- נהיגה ללא רישיון בתוקף.
- נהיגה עם רישיון לא מתאים לסוג הרכב.
- נהיגה לבלתי מורשה כלומר אדם שלא הוציא רישיון מעולם.
בכל הנוגע לנהיגה ללא רישיון בתוקף, עבירה זו מסווגת כקלה מבין השלושה המצוינים מעלה עונש על נהיגה ללא רישיון בתוקף משתנה לפי אורך התקופה שבה הרישיון לא חודש.
פקיעת רישיון עד 6 חודשים תוביל לקנס בסך 250 ש”ח, פקיעת רישיון מעל 6 חודשים ועד שנתיים תוביל לקנס בסך 750 ₪, כאשר פקיעת רישיון מעל שנתיים תוביל לזימון למשפט.
נהיגה ללא רישיון כלל טומנת בחובן פסילת מינימום של רישיון נהיגה לתקופה של שלושה חודשים, הטעם לענישה מחמירה של בית המשפט לעבירה מסוג זה הינה שבשונה מעבירה של נהיגה ללא רישיון מתאים ששם לנהג יש הכשרה בנהיגה, אלא שאיננו כשיר לנהוג בסוג הרכב בו נתפס נוהג, הרי שבעבירה של בלתי מורשה אין לנהג לכאורה כל הכשרה בנהיגה כך שהסיכון עולה מנהגתו עפ”י ראותו של בית המשפט, הינו גבוה הרבה יותר.
הבהרה
כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי באתר משמש כמידע כללי בלבד.
אין בדברים האמורים כדי להחליף מידע הניתן על ידי עו”ד, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו”ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת.
כל המסתמך על האמור לעיל בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד.